Articole medicale

Fii la curent cu ultimele știri și noutăti din domeniul medical. Descoperă avantajele unor proceduri moderne explicate de medici cu experienţă.

Plicatura gastrică

Intervenția chirurgicală tip „plicatură gastrică” este o tehnică restrictivă de chirurgie bariatrică prin care se micșorează stomacul în mod chirurgical, fără agrafe metalice sau implanturi. Procedeul constă în efectuarea unor pliuri în peretele gastric, urmate de sutura acestor pliuri cu fire chirurgicale neresorbabile.

Citește mai mult

Gastric bypass

Bypass-ul Roux-en-Y (RYGB), numit mai simplu, „gastric bypass”, este cea mai populară procedură bariatrică efectuată la nivel mondial și a fost mult timp considerată "standardul de aur" în chirurgia bariatrică. Bypass-ul gastric a fost raportat pentru prima dată în 1967 și a fost efectuat ca intervenție chirurgicală deschisă timp de mai multe decenii. Cu toate acestea, în prezent, este aproape în întregime realizată laparoscopic.

Citește mai mult

Micșorare stomac (gastric sleeve)

Micșorarea stomacului prin tehnica „gastric sleeve” este destul de nou apărută, și constă în secționarea unei porțiuni de circa 75% din stomac pentru a lăsa un tub gastric îngust care restricționează ingestia de alimente. Atât golirea gastrică, cât și tranzitul intestinal cresc semnificativ după gastric sleeve, deoarece crește presiunea intra-gastrică, care, la rândul său, crește tensiunea peretelui gastric. Acest tip de operație duce la o pierdere în greutate între 25% și 35% în primele 6 luni.

Citește mai mult

Inel gastric

În această procedură, un inel creat dintr-un material special este montat în jurul stomacului în porțiunea sa superioară, creând două porțiuni inegale (una mică și una mare) și un pasaj (canal) strâmt dinspre porțiunea mică spre porțiunea mare. Inelul este apoi umflat cu o soluție salină. Poate fi ajustat în timp pentru a micșora sau mări dimensiunea pasajului, crescând sau scăzând cantitatea de soluție salină. Cu alte cuvinte, cu cât stomacul este mai strangulat, cu atât alimentele vor trece mai greu prin stomac. Post-operator, inelul este mereu ajustat în funcție de ritmul scăderii în greutate. Operația ajută la scăderea în greutate cu până la 50%.

Citește mai mult