Specialităţi

Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice

Diabetul și bolile de nutriţie

Diabetul și bolile de nutriţie este specialitatea medicală care se ocupă cu afecţiunile cauzate de nutriţia inadecvată și tulburările de metabolism: diabetul zaharat, obezitatea, subponderabilitatea, malnutriţia, bolile endocrinologice, cardiovasculare, reumatologice etc.

Diabetul este o boală cronică, fiind caracterizat printr-un nivel crescut al glucozei în sânge (hiperglicemie) și prin dezechilibrarea metabolismului.

Diabetul zaharat tip 1 se caracterizează prin distrugerea celulelor beta pancreatice producătoare de insulină din insulele Langerhans din pancreas, fapt care conduce la un deficit de insulină. Acest tip de diabet necesită tratament cu insulină prin injecţie.

Diabetul zaharat tip 2 se datorează rezistenţei crescute la insulină a ţesuturilor, însoţită de scăderea secreţiei de insulină. Acesta este tratat cu medicaţie orală o lungă perioadă, el necesitând aportul extern de insulină doar din momentul în care tratamentul oral nu mai este eficient

Bolile de nutriţie sunt afecţiunile cauzate de nutriţia inadecvată. Pe de o parte supraalimentaţia poate conduce la boli cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate și sindrom metabolic (exces de proteine / lipide / glucide). Pe de altă parte, deficitele alimentare pot conduce la malnutriţie protein-calorică (lipsa de proteine/lipide/glucide), avitaminoze (beriberi, rahitism, scorbut, pelagra, deficite imune), osteoporoză etc.